Zoek

In memoriam – Peter E.M. Tergau

Peter Tergau was ruim 9 jaar penningmeester van Het NON. Binnen het bestuur hebben we altijd met veel plezier met hem samengewerkt. Hij was voor het bestuur, maar zeker ook voor veel leden, een baken van stabiliteit en toewijding.

Peter was een zeer betrokken lid. Altijd aanwezig op vergadering en op veel evenementen en bijeenkomsten. Het viel op als hij er een keer niet was. Rond zijn verjaardag wilde hij altijd borrelsponsor zijn tijdens onze netwerkborrel. De toegewezen spreektijd besteedde hij niet aan het onder de aandacht brengen van zijn ondernemende diensten, maar aan zijn vele andere passies waar hij honderduit over vertelde. Zoals over de molenvereniging, de autoclub en de Historische Vereniging Sint Pancras. Verenigingen waar hij ook diverse bestuursfuncties bekleedde.

Peter was een heel zorgvuldig en toegewijde penningmeester. Hij hield alles nauwgezet bij en had daar zo zijn eigen systemen voor. Niet alleen de financiële zaken, maar hij hield ook bij wie op welke evenementen was geweest. Welke evenementen populair waren en welke minder. Hij was dol op statistieken en lijsten. Als je zijn uitgebreide, ingewikkelde excell-bestanden zag en daar naar vroeg dan wuifde hij het altijd weg. Dat was volgens hem, helemaal niet zoveel werk.

Peter was een geduldig en kundig bestuurslid. De steun en toeverlaat van de rest van het bestuur. Hij wist altijd wat er wel en niet kon, welke regels er van toepassing waren en het leek wel of hij de hele statuten uit zijn hoofd kende. Altijd bereid om vragen te beantwoorden, met duidelijk plezier om zijn kennis te delen. Hij was overigens de enige die de naam, afkorting, van onze vereniging steevast en koppig, bleef schrijven met 3 N-en: het NNON. De officiële naam is immers het Noord Noordhollands Ondernemers Netwerk en dat betekent dus 2x een N in het begin.

Peter was een aimabel en zeer gepassioneerd mens. Met hart voor onze vereniging en de leden, maar ook voor andere verenigingen en thema’s die hem na aan het hart stonden. We hebben een tijdje onze bestuursvergaderingen mogen houden in het gebouw van de Historische Vereniging Sint Pancras. Voor Peter lekker dichtbij huis en zijn geliefde Marianne. Hij verzorgde de koffie en lekkers erbij en vertelde vol passie over de foto’s, objecten en het werk van de historische vereniging. Soms was er wat over van een campagne en kregen we van hem een kalender, boekje, blikje. Je wist eigenlijk niet zo goed wat je er mee moest, maar nam het toch aan om hem niet teleur te stellen in zijn enthousiasme.

Betrokken, zorgvuldig, enthousiast, kundig, geduldig, gepassioneerd. Dat is Peter Tergau ten voeten uit. Hij was de nestor van onze vereniging. Zijn afwezigheid zal zeker gevoeld worden, maar we putten troost uit de herinneringen die wij allemaal hebben en de impact die hij heeft gehad. Op onze vereniging en op ons allemaal.

Onze vereniging, Het NON, reikt elk jaar een wisseltrofee uit tijdens de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering, aan een lid die op wat voor wijze dan ook, iets heeft betekend voor het NON. Wij waren al van plan om deze aan Peter uit te reiken, als vertrekkend bestuurslid (hij zou begin 2024 stoppen als penningmeester). We hebben gemeend deze trofee aan hem mee te geven (tijdens zijn uitvaart), als dank en waardering voor zijn tomeloze energie en inzet voor onze vereniging Het NON.

Het bestuur

Peter E.M. Tergau
6 nov. 1953 – 26 juni 2023